domingo, 22 de abril de 2007

El manuscrit Voynich


El manuscrit Voynich és un misteriós llibre il·lustrat de continguts desconeguts, escrit fa uns 500 anys per un autor anònim en un alfabet no identificat i un idioma incomprensible, el denominat voynichés. El seu nom es deu a l'especialista en llibres antics Wilfrid M. Voynich, qui ho va adquirir en 1912.

El manuscrit és un dels grans misteris per resoldre de la criptografia, la literatura y la historia. Es tracta realment d’un text xifrat o d’una “engany històric”?

Experts i criptoanalistes han intentat desxifrar el significat real del manuscrit Voynich, o demostrar que era una broma o una obra sense sentit, durant segles i segles. Van tractar per tots els sistemes possibles de desxifrar l'estrany codi en que estan escrites les seves pàgines, sense èxit. Recentment s’ha realitzat un anàlisi criptogràfic estadístic, que mostra que el text del «llenguatge Voynich» és gairebé aleatori i per tant no tindria equivalència amb cap llenguatge real en la pràctica.

Dins la Wikipedia trobem una descripció molt completa i sobre l'origen del manuscrit, les diverses teories i estudis que es van realitzar sobre ell al llarg de totes les èpoques: http://es.wikipedia.org/wiki/Voynich

2 comentarios:

Leonor de Diego Trepat dijo...

Curiós i enigmàtic manuscrit, el que més impressiona és la aleatorietat amb el qual està escrit, doncs partint de què l'autor ha estat una persona humana, qualsevol llenguatge escrit per poder ser creat i llegit ha de tenir una codificació lògica que permeti el seu xifratge i desxifratge (en llenguatge maquina) o creat i interpretat (en llenguatge comú).
Leonor.

gamirian dijo...

Genial!!
Un saludo y un voto de parte de gamirian
http://gsyc.es/~grex/planeta-fundamentos/